Napomena: Sastav ocjenjivačkog suda podložan je promjenama. Konačan sastav za svako nadolazeće natjecanje bit će pravovremeno objavljen.

 

babin2017Rođen u Osijeku 1964. godine, VLADIMIR BABIN je po sudu kritike jedan od najeminentnijih predstavnika srednje generacije hrvatskih pijanista. Klavir je diplomirao na osječkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi prof. Damira Sekošana 1985., a nakon toga je završio i poslijediplomski studij u Beogradu u klasi prof. Dušana Trbojevića, gdje je i magistrirao 1989.

Dobitnik je brojnih nagrada na pijanističkim natjecanjima, kao i nagrade Rektorata Zagrebačkog sveučilišta kao najbolji student diplomant. 2016. je dobio i nagradu HDGU-a “M.Trnina” za izuzetna umjetnička ostvarenja.

Koncertira kao solist i član komornih sastava po Hrvatskoj i inozemstvu te nastupa uz orkestre kao solist. Snimao je za razne TV i radio postaje, te nekoliko CD-a: CD "Pod Učkom", CD “Hrvatska solo popijevka”, solistički uživo snimljen CD s djelima Bacha, Beethovena, Szymanowskog i Papandopula, te također uživo snimani CD-DVD s djelima Schumanna i Chopina, CD "XX stoljeće - od klasike do jazza", CD-DVD 3.Beethovenov Koncert za klavir i orkestar u c-molu s orkestrom HNK Rijeka, te 2016. g. solo live CD-DVD s djelima Bach – Busonia, Beethovena i Brahmsa.

Solistički repertoar Vladimira Babina obuhvaća djela svih stilskih razdoblja, a posebnu sklonost ispoljava prema hrvatskim autorima. Osim s klasičnim repertoarom, Babin često nastupa i kao vrstan jazz pijanist (njegov CD "Jazzyland" doživio je veliki uspjeh kod publike i kritike, kao i  CD „Moodology“ sa saksofonistom Zlatkom Baračem).

Uz održavanje pijanističkih seminara, redovno sudjeluje i kao član ocjenjivačkih sudova na pijanističkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od 1997. do 2017. godine bio je profesor klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb; od 1997. docent, od 2009. izvanredni profesor, a od 2007. i umjetnički voditelj - pročelnik PO Rijeka. Od ak. godine 2017./18. profesor je klavira na MA u Zagrebu.

 

cikojevic-1Pijanist DALIBOR CIKOJEVIĆ jedan je od najistaknutijih glazbenika svoje generacije u Hrvatskoj. On redovito nastupa u zemlji i inozemstvu, a pored zapaženih solističkih recitala i nastupa s orkestrima, naročito se istaknuo interpretacijama djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula i Božidara Kunca. O tome svjedoči pet nosača zvuka na kojima su premijerno zabilježena antologijska djela ovih skladatelja te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika „Milka Trnina“ za posebno umjetničko ostvarenje i diskografska nagrada „Porin“ za najbolji album klasične glazbe. Dalibor Cikojević stekao je reputaciju i kao književnik objavivši tri romana koja čine zapaženu glazbenu trilogiju; Ostavština posljednjeg skladatelja, Posljednja violina Niccoloa Amatija i Virtuozi, muze i striptiz (Leykam international) od kojih je posljednji preveden na njemački jezik i ovjenčan nagradom „Steiermärkische Sparkasse“ za najbolji strani roman.

Dalibor Cikojević glazbenu je naobrazbu započeo već u svojoj sedmoj godini u Splitu gdje je maturirao i završio srednju glazbenu školu u razredu profesorice Jelke Bakašun. Nakon toga odlazi u Beč gdje studira na Visokoj glazbenoj školi u razredu Alexandera Jennera kod kojega je i magistrirao. Njegovom daljnjem umjetničkom sazrijevanju pridonijeli su usavršavanje kod Olega Maisenberga te studij Instrumentalne pedagogije kod Carmen Graf Adnet.

Od rane mladosti nazočan je na glazbenoj sceni te nastupa na raznim domaćim i inozemnim festivalima kao što su Splitsko i Zagrebačko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Osorske glazbene večeri, George Enescu Festival, Raba Musikfestival i Wiener Festwochen. Pod ravnanjem dirigenata Pavla Dešpalja, Nikše Bareze, Ivana Repušića Petera Burwika, Georga Schmöhea te Michaela Dworzinskog imao je zapažene nastupe sa svim značajnim hrvatskim orkestrima te s Wiener Ensemble des 20. Jhr. Na području komorne glazbe surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Gudačkim kvartetom Sebastian i nizom uglednih glazbenika iz zagrebačkog i bečkog glazbenog života. Njegov koncertni repertoar širokoga je raspona i seže od baroka sve do suvremenih djela 21. stoljeća.

Dalibor Cikojević dugi je niz godina djelovao kao glazbeni pedagog u Austriji, između ostalog i na Universität für Musik u Beču, a sada je redovni profesor i dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

eicher-eisPETER EICHER rođen je u Njemačkoj 1944. Glasovir je studirao na Državnoj visokoj školi za glazbu u Münchenu, te na Mozarteumu u Salzburgu, pod utjecajem "Bečke škole" i Leimer-Gieseking kruga.
Nekolicina osvojenih nagrada uvela ga je u koncertantnu djelatnost po brojnim europskim zemljama, Americi i Dalekom Istoku, te Japanu, gdje je svirao u više od 20 gradova.

Osim koncertne aktivnosti, podučavanje je oduvijek igralo važnu ulogu u životu Petera Eichera, pogotovo nakon ozljede zbog koje je morao smanjiti koncertnu djelatnost.

Prof. Peter Eicher vodi međunarodnu pijanističku klasu na Državnoj visokoj školi za glazbu u Karlsruhe-u. Osim toga, redovito održava majstorse tečajeve, vodi seminare i sudjeluje u ocjenjivačkim sudovima u više od 30 zemalja svjeta, posjećujući velika glazbena središta i festivale diljem svijeta.

Mnogi studenti prof. Eichera su laureati nacionalnih i međunarodnih pijanističkih natjecanja, nastupaju u velikim svjetski poznatim koncertnim dvoranama, često uz pratnju slavnih orkestara i pod ravnanjem dirigenata svjetskog glasa, kao što su D. Gatti, F. Luisi, H. Griffiths i P. Järvi.

Prof. Peter Eicher aktivni je član nekoliko njemačkih i međunarodnih udruga, npr. stručni savjetnik Organizacije glazbenih škola Njemačke. Djeluje i kao umjetnički direktor međunarodnog kursa Mannheim Masterclass i Sjeverno-skandinavskog "Lapland piano Festival".

 

dalibaltayanRUBEN DALIBALTAYAN je rođen u Erevanu, Armenija. Nakon završetka glazbene škole u klasi Anahit Shahbazyan, preselio se u Moskvu i nastavio svoje glazbeno obrazovanje na glazbenoj akademiji Gnesin pod mentorstvom profesora Arthura Berngardta. Ruben je magistrirao na Državnom konzervatoriju u Moskvi pod vodstvom profesora Valerya Kastelskog. Profesionalno i osobno se uvelike formirao pod utjecajem brojnih izvanrednih glazbenika poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga koji je Rubenu 2001. godine dodijelio i svoju osobnu međunarodnu nagradu. Osvojio je nagrade na deset prestižnih međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji.

U Rubenove koncertne turneje uključene su brojne zemlje Europe, Azije i Amerike. Njegova koncertna djelatnost obuhvaća izvedbe u rasponu od solističkih recitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima do sudjelovanja u komornim sastavima – klavirskom duu sa suprugom Juliom Gubajdullinom i poznatim triom "Amadeus".

U suradnji s Hrvatskim radiom i Hrvatskim Glazbenim Zavodom snimio je značajan dio klavirskog opusa velikog hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Pijanist poklanja posebnu pažnju i predano promiče djela armenskih skladatelja, zanimljivu i originalnu glazbu neodvojivo vezanu uz kulturu njegove domovine.

Svoj pedagoški rad Ruben je započeo na Sarajevskoj Muzičkoj akademiji 2000. godine, a od 2005. je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom posljednjih deset godina odgojio je veliki broj mladih pijanista koji su bili finalisti i pobjednici na više od 50 međunarodnih natjecanja uključujući Frederic Chopin u Varšavi, Robert Schumann u Zwickau, Međunarodno klavirsko natjecanje Mozart u Zhuhaiu, Kina, Shura Cherkassky u Milanu, Međunarodno klavirsko natjecanje u Enschedeu, Nizozemska itd.

Ruben redovito održava majstorske radionice i seminare u Hrvatskoj i inozemstvu . Često je i član žirija na raznim međunarodnim natjecanjima. 2005.g. zajedno s Juliom Gubajdullinom osniva klavirsku ljetnu školu u Makarskoj koja je ubrzo postala jednim od najistaknutijih događaja za mlade pijaniste u regiji.

venci-eisVENCESLAVA ILIEVSKA (1958) diplomirala je klavir i glazbenu pedagogiju na Državnoj Akademiji Glazbe u Sofiji (Bugarska), u klasama Ljube Encheve i Ljube Obretenove.

Specijalizaciju je završila 1983. godine na Frederic Gevers u Briselu. Pohađala je mnoge majstorske tečajeve u Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, kao i neka međunarodna natjecanja i festivale (Italija, Njemačka, Belgija, Grčka).

Venceslava Ilievska živi u Slovačkoj od 1991. godine. Predaje na Državnom konzervatoriju u Bratislavi i aktivno sudjeluje u radu s dirigentima. Podučava i na Umjetničkoj školi "Jan Albrecht", gdje je i pročelnica odjela za klavir. Njeni studenti dobitnici su mnogih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, među kojima i na natjecanju "Svetoslav Obretenov" (Bugarska), "Carl Czerny" (Češka), "Virtuosi per musica di pianoforte", "Usti nad Labem" (Češka), Kosice (Slovačka), Salerno (Italija), "Maria Kanals" (Španjolska), "Stainway" (Berlin) itd. Venceslava Ilievska član je ocjenjivačkog suda međunarodnog natjecanja u Kosicama i"Klavirna Orava", Dolny Kubin (Slovačka). Dobitnica je nekolicine nagrada Gradonačelnika Bratislave i Ministarstva prosvjete Slovačke.

 

 

kuzminjeleisJELICA KUZMIN rođena je u Iloku. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završila je u glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi prof. Vilme Klajner , a diplomirala je 1978. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Ladislava Šabana. Od te godine započinje i svoju pedagošku aktivnost na GŠ Pavla Markovca, gdje je od 1997.g. pročelnica odjela za klavir i orgulje. Brojni učenici prof. Jelice Kuzmin osvajali su mnoge nagrade u zemlji i inozemstvu, te nastavljali muzičku naobrazbu na Zagrebačkoj MA i drugim uglednim glazbenim akademijama, npr. Visokoj školi za glazbu u Grazu, Mozarteumu u Salzburgu, Bloomington University Indiana i Miami University of Music - Florida.

Jelica Kuzmin dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za visoka pedagoška postignuća. Nekoliko puta sudjelovala je u radu ocjenjivačkih sudova na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao aktivna članica EPTA-e Hrvatska sa svojim učenicima sudjelovala je na kongresima u Norveškoj i Mađarskoj. U zajedničkom radu s kolegama postigla je veliki uspjeh podučavajući klavir četveroručno i klavirska dua.

Jelica Kuzmin pokrenula je međunarodno natjecanje Etide i skale, te osnovala Udrugu roditelja "Leopold Mozart", koja vodi brigu o Zagrebačkom omladinskom komornom orkestru ZOKOR i organizira koncerte diljem Europe, a čija je gdja Kuzmin predsjednica.

 

 

patarcecRođena u Zagrebu, NINA PATARČEC muzičko obrazovanje započinje u školi Pavao Markovac u klasi prof. Vilme Klajner. Od najranijeg doba je zapažena u glazbenom životu svoga grada na samostalnim recitalima, nastupima s orkestrom i na natjecanjima. Studije nastavlja na Akademiji u Ljubljani gdje diplomira 1985. godine u klasi prof. Dubravke Tomšić Srebotnjak.

Godinu kasnije osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju „Bosendorfer Empire“ u Bruxellesu. Muzičko usavršavanje nastavlja na renomiranoj Ecole Normale de Musique de Paris u klasi prof. Nelsona Delle Vigne, gdje postiže najviši stupanj „Diplôme Supérieur de Concertiste“ za glasovir i komornu muziku.

>Već je niz godina profesor komorne glazbe na gore spomenutoj ENM de Paris. Svoju koncertnu djelatnost posvećuje suradnji s pariškim orkestrima i brojnim koncertima komorne glazbe; počev od klavirskog dua, preko sonata (violina, violončelo, klarinet, flauta…) do tria, kvarteta, kvinteta, Nina Patarčec muzicira sa renomiranim glazbenicima diljem Evrope, u Koreji, Japanu.