Napomena: Sastav ocjenjivačkog suda podložan je promjenama. Konačan sastav za svako nadolazeće natjecanje bit će pravovremeno objavljen.

 

fabriseisProfesor VINKO FABRIS diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof I. Pinkave. Radio je kao profesor na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je bio i dugogodišnji pročelnik gudačkog odsjeka. Usavršavao se kod Y. Neamana u Londonu.

Kao komorni glazbenik surađuje s mnogim komornim ansamblima i orkestrima, a bio je i dugogodišnji koncertni majstor Komornog studija Zagrebačke filharmonije.

Prof. Fabris član je ocjenjivačkih sudova mnogih domaćih i međunarodnih natjecanja.

 

 

 

nenad-eis
Profesor NENAD MERLE (Zagreb, 1956) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Martina Barića.

Profesor je violine i komorne glazbe na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu te niz godina pročelnik odjela za gudače, a od 1988. do 1991. godine i ravnatelj škole.

Odgojio je mnoge naraštaje mladih violinista. Njegovi učenici redovito nastupaju na brojnim koncertima, natjecanjima i smotrama, snimaju za radio i televiziju, ostvarujući vrlo zapažene nastupe, dokazane visokim ocjenama struke, kritike i publike. Na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojili su 146 nagrada, od kojih 75 prvih, 41 drugu, 9 trećih, specijalnu nagradu EMCY-a i ostale.

Od 36 učenika koji su maturirali u njegovoj klasi, 29 je upisalo i diplomiralo ili još studira na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, Splitu i van Hrvatske.

Član je mnogih ocjenjivačkih sudova na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima. Sudjeluje u izradi nastavnih planova i programa. Mentor je studentima MA u predmetu metodika i mladim nastavnicima koji pod njegovim mentorstvom uspješno polažu stručni ispit.

Član je Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, te niz godina djeluje u mnogim orkestrima (Komorni orkestar Gaudeamus, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar HRT–a, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar …) s kojima nastupa u domovini i inozemstvu (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Francuska, Italija, Lihtenštajn, Kina, Mađarska, Njemačka, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švicarska, Turska …).

Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za 2002. godinu, a iste godine Agencija za odgoj i obrazovanje RH imenuje ga voditeljem međužupanijskog stručnog vijeća za violinu i violu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, pet puta dodjeljuje mu priznanje "za vrstan rad s učenicima".
2006. godine napreduje u zvanje profesor mentor, a dvije godine kasnije i u zvanje profesor savjetnik.

 

brenceeisViolinist JERNEJ BRENCE (1965) je nakon studija violine kod prof.Matije Tercelja na ljubljanskoj Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi nastavio studij violine na ljubljanskoj Akademiji za glazbu u klasi prof. Dejana Bravničara, a potom još na bečkom Univerzitetu za glazbu kod prof. Michaela Frischenschlagera i Josefa Siva, te ga završio magisterijem 1995. Usavršavao se kod A. Staara, M. Russina, E. Čugajeve i H. Fistra (viola).

Godine 1990. izdao je 12 studija i 16 etida za violinu solo. Sudjeluje u radu slovenskih i međunarodnih glazbenih ocjenjivačkih sudova i vodi majstorske tečajeve za violinu i violu u raznim zemljama. Kao solist nastupao je sa Slovenskom filharmonijoj, orkestrom slovenske Opere i baleta, Komornim orkestrom slovenskih solista, Zagrebačkom filharmonijom, Celjskim gudačkim orkestrom, ansamblom Amadeus, orkestrom Festivala Bled, simfonijskim orkestrom SFK, Neues Ensemble Linz i u komornim sastavima diljem Europe.

Posvećeno mu je više djela slovenskih skladatelja, koja je i osobno praizveo. Snima za Radio Sloveniju i RAI. Od 1994. uspješno djeluje kao pedagog na ljubljanskom SGB i u Austriji, a njegovi učenici su dobitnici brojnih nagrada u Sloveniji i inozemstvu. Kao organizator djeluje u svojstvu umjetničkog vođe Međunarodnog glazbenog festivala BLED. Za svoje umjetničko djelovanje primio je medalju grada Bleda, Priznanje Društva slovenskih skladatelja, Društva austrijskih skladatelja, Priznanje Lorda Yehudija Menuhina, Betettov list 2004., priznanje udrženja Fritz Kreisler u Beču, kao i brojne odlične kritike u različitim medijima.

 

kuzmineisProfesor SILVANO KUZMIN diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Martina Barića, a usavršavao se u klasi prof. André Profittea. Djelovao je kao koncertmajstor gudačkog ansambla Gaudeamus od njegova osnutka, te kao član ansambla Collegium musicum. Nastupao je na koncertima u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Austrija, Francuska, Švicarska, Bugarska, Slovenija, Makedonija, Albanija, Portugal, SAD...)

Član je međunarodnih ocjenjivačkih sudova u domovini i u inozemstvu. Njegovu učenici i studenti osvajali su brojne nagrade na natjecanjima. Osnivač je i voditelj seminara za mlade violiniste "don Luka Kirac" u Medulinu.

Redovni je profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

meljnikoveisViolinist profesor VASILIJ MELJNIKOV studirao je na Glazbenoj akademiji u Minsku kod violinistice Olge Parkhomenko, jedne od najpoznatijih ruskih profesorica i učenice slavnog Davida Ojstraha. Nakon što je kod nje s odličnim uspjehom završio i poslijediplomski studij održavši 2 solistička recitala i obranivši radnju iz metodike, nastavio je usavršavanje na konzervatoriju P. I. Čajkovski u Moskvi kod profesora Igora Bezrodnog i Borisa Belenjkog.

S pedagoškim radom započeo je kao profesor na posebnoj srednjoj školi za iznimne glazbene talente te kao asistent podučavao na Glazbenoj akademiji u Minsku, a istovremeno je bio član Državnoga komornog orkestra Bjelorusije, s kojim je koncertirao u državama nekadašnjeg SSSR-a i drugdje po Europi.

Od 1990. godine pedagoški i umjetnički djeluje u Sloveniji. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u mnogim velikim koncertnim dvoranama te sudjelovao na brojnim koncertnim ciklusima i festivalima u Sloveniji i inozemstvu. Godine 1997. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Vienna Modern Masters u Beču. Dvije godine bio je član gudačkog kvarteta Camerata Slovenica s Primožem Novšakom, Milom Kosijem i Cirilom Škerjancem te Ljubljanskoga klavirskog trija s pijanistom Sijavušem Gadžijevim i violončelistom Igorom Mitrovičem.

Pedagoški rad važan je dio njegovog djelovanja. Na Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi podučava od 1992. godine. Brojni njegovi učenici osvojili su nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, često nastupaju na koncertima i solisti su uz različite orkestre te također dobitnici Škerjančevih nagrada Srednje glazbene i baletne škole i Konzervatorija za glazbu i balet u Ljubljani.

Na Akademiji za glazbu u Ljubljani počeo je podučavati 1993. godine. Od 2000. godine zaposlen je kao profesor, a 2007. postaje redovni profesor.  Prof. Vasilij Meljnikov je također i pročelnik gudačkog odjela na Akademiji za glazbu u Ljubljani.

Od 2001. godine mentor je Simfonijskog orkestra Akademije za glazbu koji održava zapažene koncerte u domovini i inozemstvu.

Od 2004. do 2010. godine djelovao je kao koncert majstor u Simfonijskom orkestru RTV Slovenije.

Vasilij Meljnikov dobitnik je Betettove nagrade 2005. godine za umjetničke dosege na području reproduktivne glazbene umjetnosti te društvene djelatnosti u širenju glazbene kulture.

foldesi lajosLAJOS FÖLDESI (Paks, 1954) diplomirao je na konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti, u razredu prof. Márie Vermes i Jánosa Pallagia. Nakon završetka studija usavršavao se kod Jean-Pierrea Walleza i Ruggiera Riccia.

Od 1982. godine podučava violinu na konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti. Velik broj njegovih učenika osvaja nagrade na brojnim međunarodnim i domaćim natjecanjima. Prof. Földesi održava majstorske tečajeve u Finskoj (od 1980. godine) i Njemačkoj (od 1985. godine). 

Osnivač je komornog orkestra Szekszárd (1984.), Budimpeštanskog gudačkog kvarteta Haydn (1989.) i komornog orkestra Instrumenta Nova (1994.). Uz njih i kao član Budimpeštanskog dua violina - harfa nastupao je u mnogim europskim zemljama i  snimio nosače zvuka za vodeće izdavačke kuće (npr. Naxos).

 

skuncaeisJOSIP ŠKUNCA (1937) violinist i pedagog. Tijekom školovanja u Osijeku (Julije Kugli), Zagrebu (Marjana Schön) i Pragu (Jaroslav Pekelski) osvajao je nagrade na republičkim i državnim takmičenjima. Za vrijeme i nakon studija član je simfonijskog orkestra i Komornog studija Zagrebačke filharmonije. Po završenom studiju koncertni je majstor osječke opere i komornog orkestra te pedagog u školi Franje Kuhača. Od 1971. djeluje u Splitu: koncertni je majstor opere i pedagog u školi Josipa Hatzea, Osniva (i deset godina vodi) Splitski gudački kvartet i komorni orkestar kojega je umjetnički voditelj i koncertni majstor. Pod njegovim je vodstvom orkestar nagrađen nagradom "Milka Trnina" (1991) a sa zapaženim je uspjehom nastupio i na Varaždinskim baroknim večerima (1992) te drugim gradovima u zemlji. Povremeno za dirigentskim pultom vodi operetne i baletne predstave a 1978. postavlja uspješno mjuzikl Maro Marice Ivice Bašića.

Od 1979. docent je na kolegiju violine Muzičke akademije u Zagrebu (područno odjeljenje u Splitu) a od 1996. kao izvanredni profesor vodi kolegije violine, komorne glazbe, orkestarskih dionica i orkestra na odjelu glazbe na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Njegovi su brojni učenici i studenti bili dobitnici nagrada na natjecanjima solističke i komorne glazbe a danas su zapaženi članovi naših glazbenih institucija bilo kao pedagozi ili članovi orkestara i komornih ansambala.