Napomena: Sastav ocjenjivačkog suda podložan je promjenama. Konačan sastav za svako nadolazeće natjecanje bit će pravovremeno objavljen.

 

babin2020webPijanist VLADIMIR BABIN rođen je u Osijeku 1964. godine. Završio je Glazbenu školu Franje Kuhača u klasi prof. Dore Sobović, te već sa 16 godina upisao studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1985. u klasi izv. prof. Damira Sekošana. Magistrirao je 1989. na FMU u Beogradu, u klasi prof. Duška Trbojevića. Njegovo glazbeno obrazovanje, kao i profesionalnu karijeru, prati čitav niz nagrada i zapaženih solističkih recitala, u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao učenik i student osvajao je prve nagrade na državnim natjecanjima, a 1977. za izvedbu 3. Beethovenova koncerta za klavir i orkestar sa Zagrebačkom filharmonijom (maestro I. Gjadrov) dobio je nagradu „F. Kuhač“, te Majsku nagradu mladih. Dobitnik je i Rektorove nagrade kao najbolji student diplomant 1985. godine. 2017. godine dobio je visoku strukovnu nagradu HDGU-a „Milka Trnina“ za solistički recital u HGZ-u 2016. g.

Od 1997. zaposlen je kao Docent za klavir na MA Zagreb, Područni odsjek Rijeka, 2009. je napredovao u zvanje izv. profesora, a 2019. g. izabran je u zvanje redovnog profesora. Od 2007. do 2017. bio je pročelnik i umjetnički voditelj PO Rijeka. Od ak. god. 2017./18. profesor je na matičnoj MA u Zagrebu. Svake godine održi niz seminara iz područja klavirske interpretacije, redovan je član stručnih povjerenstava na državnim i međunarodnim natjecanjima, a od 2013. član je Stručnog povjerenstva Ministarstva znanosti za provođenje stručnih ispita. Član je EPTA-e, HDS-a, HDGU-a, HDGPP-a i HJC-a.

Do sada je Vladimir Babin snimio i izdao 5 solističkih live CD-a klasične glazbe, prvi s djelima Bacha, Beethovena, Szymanowskog i Papandopula (Aquarius, 2008.), drugi s djelima Schumanna i Chopina (Aquarius, 2009.), treći CD XX stoljeće - od klasike do jazza, s djelima Bollinga, Turine, Albeniza, Ginastere, Papandopula, Granadosa, Brubecka, Ellingtona i V.Babina (Aquarius, 2011.), četvrti je Beethovenov 3. koncert za klavir i orkestar s Riječkom filharmonijom i pod ravnanjem maestra A. Nanuta (Campus, 2014.), te peti, dvostruki CD s djelima Bach-Busonija, Beethovena i Brahmsa (Croatia records, 2019.). Babin inače nastupa i kao vrstan jazz-pijanist, njegov CD „Jazzyland“ naišao je na izvrstan prijem kod publike i kritike, a istoimena skladba uvrštena je u kurikulum nastave za 6.razred osnovne škole kao ogledan primjer jazz-varijacija na poznatu temu. Uz spomenute, Babin je snimio i CD-e sa sopranisticom Mirellom Toić (Orfej, 2008.), opernim prvacima Kristinom i Robertom Kolarom (HDS, 2006.), jazz tenor saksofonistom Z. Baračem „Moodology“ (Campus, 2015.), te dvostruki CD „As time goes by“ s jazz triom i svjetski poznatom vokalnom solisticom Radojkom Šverko (Croatia records, 2018.).

 

caldarovicSRĐAN FILIP ČALDAROVIĆ (1973) započeo je svoje glazbeno obrazovanje u glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Jelice Kuzmin. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirao glasovir, u klasi prof. Vladimira Krpana (1995). Usavršavao se na Indiana University School of Music u Bloomingtonu, SAD, u klasi prof. Leonarda Hokansona (1996), te na Trinity College of Music u Londonu u klasi prof. Philipa Fowkea (2001), i na kraju magistrirao na uglednom američkom sveučilištu University of Miami, Florida, u klasi prof. J. Roberta Floyda (2002). Koncertnu vještinu nadalje razvija na međunarodnim tečajevima Evgenija Timakina, Jerome Rosea, Waltera Groppenbergera, Sequeire Coste, te se u međuvremenu ističe svojim svestranim solističkim i komornim nastupima, na kojima potvrđuje opravdanost osvojenih nagrada i laskavih kritika. Često gostuje na međunarodnim festivalima „Carl Orff“ u Italiji i „Westfalen Classics“ u Njemačkoj. Redovito održava solo recitale po Sjevernoj Americi, Europi i Jugoistočnoj Aziji. Član je žirija pijanističkih natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2005. godine, Čaldarović djeluje kao docent, a od 2019. kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je nagrade „Milka Trnina“ za umjetničku djelatnost 2013. godine.

 

 

 

dalibaltayanRUBEN DALIBALTAYAN je rođen u Erevanu, Armenija. Nakon završetka glazbene škole u klasi Anahit Shahbazyan, preselio se u Moskvu i nastavio svoje glazbeno obrazovanje na glazbenoj akademiji Gnesin pod mentorstvom profesora Arthura Berngardta. Ruben je magistrirao na Državnom konzervatoriju u Moskvi pod vodstvom profesora Valerya Kastelskog. Profesionalno i osobno se uvelike formirao pod utjecajem brojnih izvanrednih glazbenika poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga koji je Rubenu 2001. godine dodijelio i svoju osobnu međunarodnu nagradu. Osvojio je nagrade na deset prestižnih međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji.

U Rubenove koncertne turneje uključene su brojne zemlje Europe, Azije i Amerike. Njegova koncertna djelatnost obuhvaća izvedbe u rasponu od solističkih recitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima do sudjelovanja u komornim sastavima – klavirskom duu sa suprugom Juliom Gubajdullinom i poznatim triom "Amadeus".

U suradnji s Hrvatskim radiom i Hrvatskim Glazbenim Zavodom snimio je značajan dio klavirskog opusa velikog hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Pijanist poklanja posebnu pažnju i predano promiče djela armenskih skladatelja, zanimljivu i originalnu glazbu neodvojivo vezanu uz kulturu njegove domovine.

Svoj pedagoški rad Ruben je započeo na Sarajevskoj Muzičkoj akademiji 2000. godine, a od 2005. je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom posljednjih deset godina odgojio je veliki broj mladih pijanista koji su bili finalisti i pobjednici na više od 50 međunarodnih natjecanja uključujući Frederic Chopin u Varšavi, Robert Schumann u Zwickau, Međunarodno klavirsko natjecanje Mozart u Zhuhaiu, Kina, Shura Cherkassky u Milanu, Međunarodno klavirsko natjecanje u Enschedeu, Nizozemska itd.

Ruben redovito održava majstorske radionice i seminare u Hrvatskoj i inozemstvu . Često je i član žirija na raznim međunarodnim natjecanjima. 2005.g. zajedno s Juliom Gubajdullinom osniva klavirsku ljetnu školu u Makarskoj koja je ubrzo postala jednim od najistaknutijih događaja za mlade pijaniste u regiji.

 

eicher-eisPETER EICHER rođen je u Njemačkoj 1944. Glasovir je studirao na Državnoj visokoj školi za glazbu u Münchenu, te na Mozarteumu u Salzburgu, pod utjecajem "Bečke škole" i Leimer-Gieseking kruga.
Nekolicina osvojenih nagrada uvela ga je u koncertantnu djelatnost po brojnim europskim zemljama, Americi i Dalekom Istoku, te Japanu, gdje je svirao u više od 20 gradova.

Osim koncertne aktivnosti, podučavanje je oduvijek igralo važnu ulogu u životu Petera Eichera, pogotovo nakon ozljede zbog koje je morao smanjiti koncertnu djelatnost.

Prof. Peter Eicher vodi međunarodnu pijanističku klasu na Državnoj visokoj školi za glazbu u Karlsruhe-u. Osim toga, redovito održava majstorse tečajeve, vodi seminare i sudjeluje u ocjenjivačkim sudovima u više od 30 zemalja svjeta, posjećujući velika glazbena središta i festivale diljem svijeta.

Mnogi studenti prof. Eichera su laureati nacionalnih i međunarodnih pijanističkih natjecanja, nastupaju u velikim svjetski poznatim koncertnim dvoranama, često uz pratnju slavnih orkestara i pod ravnanjem dirigenata svjetskog glasa, kao što su D. Gatti, F. Luisi, H. Griffiths i P. Järvi.

Prof. Peter Eicher aktivni je član nekoliko njemačkih i međunarodnih udruga, npr. stručni savjetnik Organizacije glazbenih škola Njemačke. Djeluje i kao umjetnički direktor međunarodnog kursa Mannheim Masterclass i Sjeverno-skandinavskog "Lapland piano Festival".

 

venci-eisVENCESLAVA ILIEVSKA (1958) diplomirala je klavir i glazbenu pedagogiju na Državnoj Akademiji Glazbe u Sofiji (Bugarska), u klasama Ljube Encheve i Ljube Obretenove.

Specijalizaciju je završila 1983. godine na Frederic Gevers u Briselu. Pohađala je mnoge majstorske tečajeve u Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, kao i neka međunarodna natjecanja i festivale (Italija, Njemačka, Belgija, Grčka).

Venceslava Ilievska živi u Slovačkoj od 1991. godine. Predaje na Državnom konzervatoriju u Bratislavi i aktivno sudjeluje u radu s dirigentima. Podučava i na Umjetničkoj školi "Jan Albrecht", gdje je i pročelnica odjela za klavir. Njeni studenti dobitnici su mnogih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, među kojima i na natjecanju "Svetoslav Obretenov" (Bugarska), "Carl Czerny" (Češka), "Virtuosi per musica di pianoforte", "Usti nad Labem" (Češka), Kosice (Slovačka), Salerno (Italija), "Maria Kanals" (Španjolska), "Stainway" (Berlin) itd. Venceslava Ilievska član je ocjenjivačkog suda međunarodnog natjecanja u Kosicama i"Klavirna Orava", Dolny Kubin (Slovačka). Dobitnica je nekolicine nagrada Gradonačelnika Bratislave i Ministarstva prosvjete Slovačke.

 

 

 

KoltunNjemački pijanist i glazbeni menađer FLORIAN KOLTUN studirao je na Hochschule für Musik u Kölnu u klasi prof. Ilje Schepsa, a od 2013. godine radio je sa prof. Tomislavom Baynovom na Staatliche Hochschule für Musik u Trossingenu. Također, pohađao je majstorske tečajeve uglednih profesora poput B. L. Gelbera i G. Rosenberga. Njegova koncertna aktivnost započinje u dobi od 14 godina kada je već privukao pozornost kao dobitnik nekoliko prvih nagrada na njemačkom natjecanju Jugend musiziert, kao i na državnom Bachovom natjecanju u Köthenu. Dobitnik je prvih nagrada na nekoliko međunarodnih pijanističkih natjecanja, poput međunarodnog natjecanja u Caragliu u Italiji, natjecanja Concours Luxembourgeois pour Jeunes Solistes u Luksemburgu, natjecanja Henri Herman u Maastrichtu, Nizozemska ili međunarodnog pijanističkog natjecanja Note in Armonia u Bettoni, Italija. Florian Koltun uvijek je dobrodošao gost u poznatim koncertnim dvoranama u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Kini. Održao je recitale na prestižnim mjestima kao što su Alte Oper u Frankfurtu, Berliner Philharmonie, Thürmer-Saal u Bochumu ili Schloss Koethen. Umjetnički je direktor različitih koncertnih ciklusa i festivala u Njemačkoj (Heinsberg, Aachen, Windeck, Geilenkirchen, Boltenhagen i Monschau), a od 2012. godine održao je i nekoliko majstorskih tečajeva u Kini i Europi. Od 2015. do 2017. predavao je klavir na Hochschule für Musik u Kölnu.

 

 

kuzminjeleisJELICA KUZMIN rođena je u Iloku. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završila je u glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi prof. Vilme Klajner , a diplomirala je 1978. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Ladislava Šabana. Od te godine započinje i svoju pedagošku aktivnost na GŠ Pavla Markovca, gdje je od 1997.g. pročelnica odjela za klavir i orgulje. Brojni učenici prof. Jelice Kuzmin osvajali su mnoge nagrade u zemlji i inozemstvu, te nastavljali muzičku naobrazbu na Zagrebačkoj MA i drugim uglednim glazbenim akademijama, npr. Visokoj školi za glazbu u Grazu, Mozarteumu u Salzburgu, Bloomington University Indiana i Miami University of Music - Florida.

Jelica Kuzmin dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za visoka pedagoška postignuća. Nekoliko puta sudjelovala je u radu ocjenjivačkih sudova na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao aktivna članica EPTA-e Hrvatska sa svojim učenicima sudjelovala je na kongresima u Norveškoj i Mađarskoj. U zajedničkom radu s kolegama postigla je veliki uspjeh podučavajući klavir četveroručno i klavirska dua.

Jelica Kuzmin pokrenula je međunarodno natjecanje Etide i skale, te osnovala Udrugu roditelja "Leopold Mozart", koja vodi brigu o Zagrebačkom omladinskom komornom orkestru ZOKOR i organizira koncerte diljem Europe, a čija je gdja Kuzmin predsjednica.

 

 

patarcecRođena u Zagrebu, NINA PATARČEC muzičko obrazovanje započinje u školi Pavao Markovac u klasi prof. Vilme Klajner. Od najranijeg doba je zapažena u glazbenom životu svoga grada na samostalnim recitalima, nastupima s orkestrom i na natjecanjima. Studije nastavlja na Akademiji u Ljubljani gdje diplomira 1985. godine u klasi prof. Dubravke Tomšić Srebotnjak.

Godinu kasnije osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju „Bosendorfer Empire“ u Bruxellesu. Muzičko usavršavanje nastavlja na renomiranoj Ecole Normale de Musique de Paris u klasi prof. Nelsona Delle Vigne, gdje postiže najviši stupanj „Diplôme Supérieur de Concertiste“ za glasovir i komornu muziku.

>Već je niz godina profesor komorne glazbe na gore spomenutoj ENM de Paris. Svoju koncertnu djelatnost posvećuje suradnji s pariškim orkestrima i brojnim koncertima komorne glazbe; počev od klavirskog dua, preko sonata (violina, violončelo, klarinet, flauta…) do tria, kvarteta, kvinteta, Nina Patarčec muzicira sa renomiranim glazbenicima diljem Evrope, u Koreji, Japanu.